Historian bakom LEI

Finanskrisen 2008

Denna kris belyste behovet av större transparens inom finansmarknaderna. En av de största utmaningarna var svårigheten att identifiera juridiska enheter som deltog i finansiella transaktioner över hela världen. Det var svårt att spåra vem som ägde vad, vilket bidrog till den systemiska risken och osäkerheten under krisen.

G20:s initiativ

Som svar på dessa problem tog G20-gruppen, som består av regeringar och centralbanker från världens största ekonomier, initiativ till att skapa ett globalt identifieringssystem för juridiska enheter. Målet var att öka transparensen och underlätta riskhanteringen inom den globala finansiella systemet.

Inrättandet av LEI

I samband med detta beslutades det att inrätta ett system för Legal Entity Identifier. Det skulle vara en unik, standardiserad och offentligt tillgänglig kod för att identifiera juridiska enheter som deltar i finansiella transaktioner över hela världen.

Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF)

För att övervaka och stödja implementeringen av LEI-systemet, bildades GLEIF år 2014. Denna oberoende organisation hade till uppgift att säkerställa integriteten i LEI-systemet och att uppmuntra dess adoption över hela världen.

Global standard

Sedan dess har LEI blivit alltmer antagen globalt, med regulatoriska krav i många länder som gör det obligatoriskt för vissa typer av finansiella transaktioner. LEI används nu över hela världen för att öka transparensen, underlätta riskhantering och bekämpa finansiellt bedrägeri.